Αναπαράσταση Αστικού Τοπίου και Αισθητήρια Μνήμη. Το παράδειγμα του μεταπολεμικού Περάματος, Μάρω Μάνθου

Θα επιχειρήσω μία ιστορία πόλης της οποίας βασικές πηγές θα είναι οι αφηγήσεις καθημερινοτήτων, κυρίως, των κατοίκων της περιοχής και άλλες μη επίσημες πηγές που αφορούν στην αναπαράσταση του αστικού τοπίου, στον βιωμένο αστικό χώρο με την χρονικότητά του, παράλληλα, με την επίσημη ιστορία . Το Πέραμα είναι ένας τόπος που κατά την γνώμη μου παρουσιάζει ενδιαφέρον για το παραπάνω εγχείρημα, αλλά έχει επιλεγεί και για συναισθηματικούς λόγους.
Ο όρος αισθητήρια μνήμη αναφέρεται στην μνήμη των αισθήσεων, στην εμπειρία του σώματος, που είναι μια εμπειρία χώρου και χρόνου. Η μνήμη εδώ αναφέρεται ως μια πολιτισμικά διαμεσολαβημένη υλική πρακτική απόδοσης νοήματος που ενεργοποιείται από σωματικές πράξεις και υλικά αντικείμενα, από τις κοινωνικές σχέσεις και τις κοινωνικές πρακτικές. Έτσι, ο βιωμένος χώρος και χρόνος αντανακλά την ίδια τη διαδικασία της δημιουργικής επαν-αντίληψης του κόσμου στην βάση νοημάτων που αναγνωρίζονται ως κοινά. Αναζητώντας την αισθητήρια μνήμη, την συμποσιακότητα, τα συλλογικά νοήματα, μέσα από αφηγήσεις ζωής, ίσως να έρθουμε πιο κοντά στις αντιφάσεις της κοινωνικής παραγωγής της συλλογικής μνήμης, παρατηρώντας τις διαδρομές ανθρώπων που αγωνιούν να οικειοποιηθούν το χώρο, και την κάθε φορά νέα τάξη πραγμάτων, σε μια διαχρονία, χαράζοντας τις δικές του πορείες και προβάλλοντας αντιστάσεις.
Αυτό, σύντομα, είναι το θεωρητικό πλαίσιο το οποίο καθιστά, κατά την γνώμη μου, αναγκαία την διερεύνηση της καθημερινής ζωής η οποία διεκδικεί μια ουσιαστική θέση και στην ιστορική έρευνα τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον σε μια ιστορία πόλης.
Η προσέγγιση του θέματος θα είναι ανθρωπολογική με την έννοια της μεθοδολογικής επιλογής. Θα ερευνήσω τις μεθοδολογικές δυνατότητες της προφορικής ιστορίας και της λογοτεχνίας. Θα εργαστώ με επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις βάθους.
Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πολλά κενά σχετικά με την ερευνητική διαδικασία και άλλες επιμέρους ερευνητικές επιλογές αλλά ευελπιστώ ότι θα καλυφθούν με την βιβλιογραφική έρευνα και πολύ περισσότερο στο πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: